Toestemming voor vakantie naar het buitenland

Gepubliceerd op 4 juni 2019 om 09:57

Toestemming vakantie

De vakantieperiode komt er weer aan. Om na een scheiding met de kinderen naar het buitenland op vakantie te gaan, heeft u vaak toestemming van de andere ouder nodig.

 

Na een echtscheiding oefent u doorgaans gezamenlijk het gezag uit over de kinderen. U heeft dan voor een vakantie met de kinderen naar het buitenland toestemming nodig van de andere ouder. U dient de andere ouder ook te informeren waar u zult verblijven en hoe lang u weggaat. Dit speelt ook wanneer u niet gehuwd was, maar wel beiden belast bent met het ouderlijk gezag. Heeft u alleen het ouderlijk gezag, dan is toestemming van de andere ouder niet vereist. U zult dan wel moeten kunnen aantonen dat u alleen bent belast met het ouderlijk gezag. 

 

Onder meer bij de Douane zult u moeten kunnen aantonen dat er toestemming van de andere ouder is. Dat kan bijvoorbeeld door het formulier “Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland” samen in te vullen. Kunt u op dat moment niet aantonen dat u toestemming heeft van de andere ouder, dan kan er op dat moment niets meer geregeld worden. De autoriteiten zijn tegenwoordig zeer alert op kinderen die met slechts één van de ouders naar het buitenland vertrekken, vanwege de vele kinderontvoeringen die toch elk jaar weer plaatsvinden. 

 

Maar wat nu als uw ex-partner weigert toestemming te verlenen? Gaat u toch – zonder toestemming – naar het buitenland, dan maakt u zich schuldig aan een strafbaar feit.

 

Wat moet u dan doen wanneer toestemming uitblijft? Het is mogelijk de rechter te verzoeken vervangende toestemming te verlenen voor de vakantie. De rechter zal beslissen of u alsnog met de kinderen naar het buitenland mag gaan. Hij zal daartoe uw standpunt aanhoren en dat van uw ex-partner. Vervolgens zal de rechter een belangenafweging maken tussen uw belang, het belang van de kinderen en het belang van de andere ouder bij weigering van de toestemming. Een reden voor de rechter om de vakantie te weigeren is bijvoorbeeld wanneer u onder schooltijd met de kinderen op vakantie wilt. Een andere reden om te weigeren is een gegronde angst voor ontvoering. Het risico op een terroristische aanslag bij bepaalde vakantiebestemmingen, onder meer Turkije of Egypte, wordt tegenwoordig veel gebruikt als argument door de andere ouder om toestemming voor de vakantie te weigeren. De rechtbanken volgen echter meestal het reisadvies van de overheid. Indien er geen negatief reisadvies is afgegeven, dan gaat de rechter ervan uit dat het risico voor dat land om getroffen te worden door een terroristische aanslag niet groter is dan in Nederland. Meestal wordt in dit geval de vervangende toestemming dan ook gewoon verleend. 

 

Voor deze procedure is bijstand van een advocaat verplicht. Begin deze procedure op tijd. Een procedure neemt immers altijd een aantal weken in beslag, ook al wordt er een kort geding gestart. U wilt natuurlijk niet dat uw vakantie niet door kan gaan wegens het ontbreken van de vereiste toestemming.

 

Loopt u tegen dit probleem aan? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie.

 


«